Onze geschiedenis

In 2011 richtten drie banken; ABN AMRO, ING en Rabobank Geldservices Nederland (GSN), de voorganger van Geldmaat, op. Zij doen dat om de kosten van het chartale (contant) geldverkeer te delen. Omdat banken volgens de wet niet zo nauw mogen samenwerken krijgen ze daarvoor speciaal toestemming van De Nederlandsche Bank (DNB). GSN neemt de banken de verwerking van het contante geld uit handen, coordineert het waardetransport van en naar de geldautomaten en doet het onderhoud van de automaten. De drie banken zijn de enige aandeelhouders van GSN.

De jaren daarna daalt het gebruik van contant geld. Dat maakt het voor banken lastig om het serviceniveau op peil te houden. In 2017 besluiten de drie banken hun samenwerking in GSN verder uit te breiden om zo hun klanten ook in de toekomst automaten voor het opnemen en storten van contant geld aan te kunnen bieden. 

ABN AMRO, ING en Rabobank spreken af om hun geldautomaten voor het opnemen en storten van biljetten en munten en hun sealbagautomaten voor het storten van verpakte biljetten samen in een onderneming onder te brengen. GSN wordt daarvoor op 1 januari 2019 omgedoopt tot Geldmaat. Dit is een mega-operatie. Niet alleen worden duizenden automaten in een nieuwe jas gestoken, ook is er nieuwe, eenduidige software nodig. De overname van de automaten is in 2021 afgerond. 

Onze organisatie

We zijn een financiële afwikkelorganisatie en hebben ruim 300 medewerkers in dienst die werkzaam zijn in een van de vier domeinen Operations, Finance, Risk en Corporate Office. We hebben een directieteam met vier leden en staan onder toezicht van een Raad van Commissarissen. ABN AMRO, ING en Rabobank zijn aandeelhouders van Geldmaat.

Onze kernwaarden zijn samenwerken, eigenaarschap en transparantie. We zien dat terug doordat problemen en uitdagingen door medewerkers onderling opgelost en opgepakt worden. We zien dat medewerkers zelf initiatief nemen en niet bang zijn om fouten te maken, want daar leren we van. We zijn een lerende organisatie die zichzelf continu wil verbeteren, onder het motto “iedere dag een stapje beter”.

Geldmaat kent een klokkenluidersregeling die ook voor derden toegankelijk is.