Onze geschiedenis

In 2011 richtten drie banken; ABN AMRO, ING en Rabobank Geldservices Nederland (GSN), de voorganger van Geldmaat, op. Zij doen dat om de kosten van het chartale (contant) geldverkeer te delen. Omdat banken volgens de wet niet zo nauw mogen samenwerken krijgen ze daarvoor speciaal toestemming van De Nederlandsche Bank (DNB). GSN neemt de banken de verwerking van het contante geld uit handen, coordineert het waardetransport van en naar de geldautomaten en doet het onderhoud van de automaten. De drie banken zijn de enige aandeelhouders van GSN.

De jaren daarna daalt het gebruik van contant geld. Dat maakt het voor banken lastig om het serviceniveau op peil te houden. In 2017 besluiten de drie banken hun samenwerking in GSN verder uit te breiden om zo hun klanten ook in de toekomst automaten voor het opnemen en storten van contant geld aan te kunnen bieden. 

ABN AMRO, ING en Rabobank spreken af om hun geldautomaten voor het opnemen en storten van biljetten en munten en hun sealbagautomaten voor het storten van verpakte biljetten samen in een onderneming onder te brengen. GSN wordt daarvoor op 1 januari 2019 omgedoopt tot Geldmaat en de automaten heten voortaan geldmaten. Dit is een mega-operatie. Niet alleen moeten duizenden automaten omgebouwd worden tot een gele geldmaat, maar er moet ook nieuwe software ontwikkeld worden. De overname van de automaten vindt plaats in 2019, 2020 en 2021.

Onze diensten en services

Contant geld is onze kernactiviteit en onze geldmaten zorgen ervoor dat contant geld in Nederland beschikbaar en bereikbaar blijft. 

Geld opnemen

Verspreid over Nederland staan geldmaten voor het opnemen van biljetten. Een groot aantal van deze geldmaten beschikt over een spraakfunctie, dat zijn in ieder geval de automaten die in winkels staan. Klanten van alle banken kunnen geld opnemen bij een geldmaat.  

Geldmaten voor het opnemen van muntrollen staan bij de bouwmarkten van Intergamma (Gamma en Karwei). Alleen klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank kunnen gebruik maken van onze muntautomaten.

Geld storten

Voor het storten van losse biljetten heeft Geldmaat zogeheten recycle automaten staan. Bij deze geldmaten kunnen losse biljetten gestort en opgenomen worden. Deze automaten staan zowel binnen als buiten.

Geldmaten voor het storten van munten staan, net als de muntrolautomaten, bij de vestigingen van Gamma en Karwei. Het storten van biljetten of munten is alleen mogelijk  voor klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank.

In onze sealbagautomaten stort u biljetten verpakt in een speciale zak. Deze dienst is alleen beschikbaar voor personen met een sealbagcontract van de ABN AMRO, ING of Rabobank. De sealbagautomaten staan verspreid over Nederland.

Geldmaat plus assistentie

Voor die mensen die het lastig vinden om zelfstandig biljetten op te nemen of te storten is geldmaat plus assistentie ontwikkeld. Bij de geldmaten in een groep winkels van Primera, Bruna en The Read Shop is assistentie aanwezig. Winkelpersoneel beantwoordt hier vragen over het opnemen of storten van biljetten, en helpt bij het bedienen van de geldmaat.

Over Geldmaat