Contant geld tijdens Koningsdag

23 april 2024

Koningsdag is voor onze automaten in de buurt van vrijmarkten en andere evenementen ook een drukke dag. Wil je contant geld gebruiken? Neem dat dan eerder deze week op als je toch in de buurt van een supermarkt of boekwinkel bent. Dat voorkomt teleurstellingen. Kijk voor locaties op onze locatiewijzer.

Ga voorbereid op pad:

  • Biljetten kun je buiten opnemen of binnen bij supermarkten, boekenwinkels en lokale ondernemers. Bij sommige boekenwinkels is hulp bij het gebruik van de automaat mogelijk.
  • Munten kun je opnemen en storten bij automaten in bouwmarkten van Gamma en Karwei. Niet elke bank stelt dit beschikbaar via onze automaten. Ook kunnen tarieven en voorwaarden verschillen. Check daarom de voorwaarden van je bank.
  • Exacte locaties staan op onze locatiewijzer. Per locatie vind je de openingstijden en actuele beschikbaarheid. De filters helpen je het gewenste type (opnemen/storten, buiten/binnen) te vinden.

Wij wensen je een fijne koningsdag!

    Geldmaat vernieuwt automaten


    25 januari 2024

    Geldmaat gaat haar automatenpark vernieuwen. Tot eind 2024 wordt ongeveer 60 procent van de automaten vervangen door een geheel nieuw exemplaar. Dit betekent dat de locatie enkele dagen niet beschikbaar is door de diverse werkzaamheden die worden uitgevoerd om de nieuwe automaat te kunnen installeren. 

    De nieuwe automaten werken op dezelfde wijze, maar zien er wel wat anders uit. Ook zijn er enkele nieuwe toepassingen. Zo zijn de knoppen vervangen door een zonwerend touchscreen, zijn de gevelautomaten voorzien van een dubbel uitgiftepunt en krijgen alle automaten spraakondersteuning.

    Dubbele uitgiftepunten
    Opvallend is de komst van twee uitgiftepunten. Een signaal geeft aan uit welk bakje de gebruiker het geld kan uitnemen. Met de dubbele uitgiftepunten beperkt Geldmaat de impact van een storing als er een probleem is met het transport van biljetten in de automaat. Dit veroorzaakt nu nog een buitengebruikstelling van de automaat. Met het dubbele uitgiftepunt blijft de automaat in werking en kan de servicemonteur makkelijker worden ingepland voor reparatie. 

    Scherm
    De gevelautomaten zijn voorzien van een nieuw, groter scherm, dat bovendien een zonnefilter bevat. De nieuwe automaten zijn daardoor minder gevoelig voor reflectie en beter leesbaar. Licht- en geluidsignalen geven aan waar een gebruiker de pas moet insteken of uitnemen en waar het geld wordt uitgegeven. Wie vergeet het geld uit te nemen wordt gewaarschuwd met een geluidsignaal. 

    Binnen
    Ook de opnameautomaten die binnen staan worden vervangen. Deze automaten krijgen een grotere kast met een extra scherm dat in de toekomst gebruikt kan worden voor algemene informatie van Geldmaat of service-informatie over (lokale) storingen of werkzaamheden. 

    Spraakondersteuning
    Alle automaten worden uitgerust met spraakvoorziening. Handig voor wie niet goed kan zien of niet goed kan lezen. Met het inpluggen van een eigen koptelefoon (3,5 mm jack) start de automaat een programma op dat de gebruiker door de meest toegepaste opties van de automaat loodst.

    NFC
    De automaten zijn ook voorbereid op de toepassing van NFC in de toekomst. Daarmee wordt het mogelijk om contactloos geld op te nemen, met bankpas/creditcard, mobiel of bijvoorbeeld smartwatch.

    Tijdpad
    Het vervangen van alle automaten neemt ongeveer 1,5 jaar in beslag. Een automaat is tijdens vervanging 2-3 dagen buiten gebruiken, afhankelijk van type automaat en omstandigheden op de locatie. 

    Phishing!
    Let op voor phishing! Gebruikers van automaten kunnen gewoon hun pas blijven gebruiken en hoeven niets te doen. Trap niet in valse e-mails of telefoontjes die vragen om code of pas te vervangen. 

    Infographic vernieuwde automaten

    Contactloos geld opnemen geïntroduceerd


    3 oktober 2023
    Geldmaat maakt het mogelijk biljetten op te nemen zonder de bankpas in te steken. De speciale NFC-lezer kan gebruikt worden door er een pas of bijvoorbeeld mobiele telefoon bij te houden. Vergelijkbaar met het contactloos betalen bij een kassa.
    Met NFC verloopt de transactie sneller en is er minder kans op storingen. Contactloos geld opnemen maakt de automaat bovendien toegankelijker voor mensen met een fysieke beperking. De klant hoeft de pas hoeft alleen maar bij de reader te houden om de transactie te starten.

    Elke bank in binnen- of buitenland bepaalt zelf of, hoe en per wanneer zij hun klanten van deze mogelijkheid op automaten van Geldmaat gebruik laten maken. 

    Geldmaat waarschuwt voor 'cashtrapping'

    25 september 2023 (geactualiseerd) 

    Criminelen hebben iets nieuws bedacht om geld te onderscheppen bij geldautomaten: cash trapping. Door een nep-uitgifteklep voor de echte klep te zetten, blijft het geld daar steken en krijgt de klant het opgenomen geld niet uitgekeerd. Als de klant wegloopt, komen de criminelen in actie, nemen de nep-uitgifteklep en het onderschepte geld weg en gaan ervandoor. Wees daarom alert op afwijkende situaties bij geldautomaten die buiten staan.

    Hoe kun je zien of een automaat is voorzien van een nep-uitgifteklep?
    De klep lijkt veel op de echte klep, maar staat eroverheen. Daardoor is de klep veel dikker. Dit kun je het beste zien bij het toetsenbord. Zonder de nep-klep is het toetsenbord in zijn geheel te zien.  De nep-klep valt daar een stukje overheen.

    Wat moet je doen als je deze afwijking bij de automaat constateert?
    Blijf bij de automaat, bel 112 en geef de locatie door. Vertel dat er mogelijk sprake is van cashtrapping. De politie is geïnformeerd over deze vorm van diefstal.

    Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden van deze vorm van diefstal?
    Neem contact op met je bank en geef aan dat het om cashtrapping gaat.

    Let op! Valse e-mail in omloop

    11 mei 2023 (geactualiseerd)

    Geldmaat wordt genoemd in een valse e-mail waarin wordt gesteld dat de ontvanger een nieuwe betaalpas  via Geldmaat moet bestellen om de geldmaat te blijven gebruiken.

    Let op! Klik niet op de link in deze valse e-mail!

    U heeft geen nieuwe pas nodig om geld te kunnen opnemen bij een geldmaat. Onze automaten zijn geschikt voor bankpassen en creditcards van alle banken. Geldmaat geeft geen bankpassen uit en verstuurt nooit e-mails over betaaldiensten. 

    Wilt u meer weten over het herkennen van criminele activiteiten zoals phishing kijk dan op de site van veilig bankieren van Betaalvereniging Nederland.

    Geldmaat plus assistentie

    18 november 2020

    Voor iedereen die het lastig vindt om zelfstandig biljetten op te nemen of te storten biedt Geldmaat geldmaat plus assistentie. Deze dienstverlening bieden wij aan bij een geselecteerd aantal winkels van Primera, Bruna en The Read Shop. 

    Naast het beantwoorden van vragen omvat de assistentie het bieden van hulp bij het bedienen van de automaatEen medewerker staat naast de klant bij de automaat en helpt bijvoorbeeld bij het opnemen van een zelfgekozen bedrag en biljetten, wijst de pasopening op de automaat aan of assisteert bij het insteken van een koptelefoon. 

    De winkels die assistentie bieden zijn te vinden in de Locatiewijzer op Geldmaat.nl. Ook zijn deze winkels te herkennen aan een sticker op deur of etalage met de tekst: geldmaat plus assistentie. 

    De 5 km norm voor geldautomaten, hoe zit dat precies?

    20 mei 2022 - In Nederland heeft bijna iedereen een geldautomaat binnen 5 kilometer afstand, hemelsbreed gemeten. Maximaal 0,3 procent van de inwoners (op landelijke basis) valt buiten die norm. Zowel de norm als de toegestane uitzondering van 0,3 procent is in 2013 afgesproken tussen banken en De Nederlandsche Bank*. Geldmaat heeft deze afspraak overgenomen.

    Waar zitten de uitzonderingen?
    De uitzonderingen doen zich vooral voor in het buitengebied in de polder, in/rond natuurgebieden, op eilanden en in grensregio’s. Dit zijn altijd gebieden waar weinig mensen wonen en waar weinig voorzieningen zijn. Inwoners zijn voor voorzieningen sowieso aangewezen op grotere kernen en dorpen in de omgeving. Geldmaat richt zich met locaties op die omgeving, omdat mensen het geld daar ook kunnen uitgeven.

    Hoe komt de plaatsing van automaten tot stand?
    Geldmaat maakt de berekeningen op basis van de 6-cijferige postcode en de officiële inwonersaantallen per postcode. Op deze manier is in kaart gebracht hoe door zorgvuldig locatiebeleid zoveel mogelijk mensen binnen een straal van 5 kilometer een geldautomaat tot hun beschikking hebben. En hoe het aantal inwoners dat er toch buiten valt, tot die 0,3 procent beperkt kan blijven.

    Wat doet Geldmaat voor inwoners in deze gebieden?
    Uiteraard heeft Geldmaat wel oog en oor voor mensen die buiten die 5km wonen. Situaties kunnen veranderen, dat geldt voor de behoefte aan contant geld en voor de omstandigheden rond de automaat. Als een gemeente of ondernemer zich meldt, bekijkt Geldmaat altijd de mogelijkheden, in combinatie met beschikbaarheid in de omgeving en het aantal transacties op de huidige automaten.

    Bij de overname van de bancaire geldautomaten door Geldmaat vanaf 2019 zijn gebieden die buiten de straal van 5 kilometer vallen, bekeken op noodzaak en mogelijkheden voor plaatsing. Waar mogelijk heeft dat geleid tot een nieuwe automaat. In de meeste gevallen bestond de situatie al zeer geruime tijd en was het niet nodig en/of niet mogelijk een automaat te plaatsen.

    *) Formele afspraak 5 kilometer hemelsbreed
    Geldmaat heeft de bestaande afspraak van banken met De Nederlandsche Bank overgenomen. De afspraak stamt uit 2013 en is gebaseerd op de situatie van dat moment. Ook in die situatie woonde 99,7 procent van de Nederlands binnen een straal van 5 kilometer rond een geldautomaat. Daarbij werd gemeten van de kern van de postcode van de automaat naar de kern van de postcode van de inwoner. Deze afspraak is ook vastgelegd in het convenant dat de keten Contant Geld recent heeft gesloten met de overheid.

    Geldmaat en Oogvereniging introduceren geldautomaten met spraak

    12 augustus 2020

    Vanaf vandaag introduceren Geldmaat en de Oogvereniging officieel geldautomaten die voorzien zijn van spraakondersteuning. In de afgelopen jaren heeft Geldmaat samen met ABN AMRO, ING, Rabobank en maatschappelijke belangenorganisaties, waaronder de Oogvereniging, gewerkt aan een visie op het bereikbaar en beschikbaar houden van contant geld in Nederland. Dit betekent een inclusieve samenleving, waarin iedereen meedoet, ook mensen met een beperking. Een geldautomaat met spraak voor mensen met een visuele beperking was dan ook een grote wens van de Oogvereniging. Met de komst van de geldmaten met spraak is die wens in vervulling gegaan.

    Geldmaat introduceert automaten voor het storten en opnemen van munten

    15 juli 2021

    Vanaf vandaag opent Geldmaat de automaten voor het storten en opnemen van munten bij een groot aantal filialen van Gamma en Karwei. Na deze eerste automaten volgen er de komende maanden steeds meer.

    Erik Kwakkel, CEO van Geldmaat: “Bij Geldmaat streven wij ernaar om contant geld beschikbaar en bereikbaar te houden. Een onderdeel daarvan is om geldautomaten – zoals de muntautomaten – gelijkmatig over het land te verspreiden. We zijn dan ook heel blij met de samenwerking met Intergamma, het moederbedrijf van Gamma en Karwei, die dit nu mogelijk maakt.”

    Lees hier het persbericht

    Geldmaat strijdt met banken, overheden en politie tegen plofkraakcriminelen

    16 december 2019

    Om plofkraken tegen te gaan nemen de banken, Geldmaat, overheden en politie in samenspraak met de ministeries van Justitie & Veiligheid en Financiën de volgende maatregelen:

    • nachtelijke sluiting van geldautomaten;
    • verplaatsen van geldautomaten;
    • opsporing en vervolging van daders gaat onverminderd door;
    • bankbiljetten permanent onbruikbaar maken.

     

    Lees hier het persbericht over deze maatregelen.

     

    Start van efficiënter, bankonafhankelijk netwerk van geldautomaten

    12 juni 2019

    Vandaag onthult Geldmaat samen met ABN AMRO, ING en de Rabobank de eerste ‘geldmaat’ in Winkelcentrum Overhees in Soest. Dit is het startschot voor de overdracht van de geldautomaten van de drie banken aan Geldmaat. De geldmaten worden in 2019 en 2020 geleidelijk zichtbaar in het Nederlandse straatbeeld.

    Banken introduceren uniform, bankonafhankelijk geldautomatenmerk

    5 november 2018

    ABN AMRO, ING, Rabobank en Geldservice Nederland (GSN) lanceren vandaag Geldmaat, de nieuwe naam voor hun geldautomaten. Deze geldautomaten krijgen hetzelfde uiterlijk en verschijnen stapsgewijs in het straatbeeld.