Getroffen maatregelen vanwege het Coronavirus

Het coronavirus raakt inmiddels meer dan alleen onze gezondheid. De WHO spreekt over een pandemie en het coronavirus heeft invloed op de wereldeconomie. De situatie brengt veel onzekerheid met zich mee. Daarbij staan de gezondheid en veiligheid van u en onze medewerkers voorop.

Maatregelen

Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen volgen wij de richtlijnen van de Rijksoverheid. Dit betekent dat een groot deel van onze medewerkers thuis werkt. Ons werk kunnen we gewoon blijven doen. Dat betekent dat contant geld beschikbaar en bereikbaar blijft.

Kun je besmet raken via geld of het aanraken van geldautomaten?

Het RIVM stelt het volgende: Het coronavirus verspreidt zich via mensen. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. De kans dat je besmet raakt via het aanraken van producten (zoals geld) of oppervlakten (zoals het toetsenbord van de geldmaat) is erg klein. Neem de maatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken en was regelmatig je handen. 

Banken nemen noodzakelijke veiligheidsmaatregel met sealbagautomaten

In aanvulling op de eerder genomen maatregelen tegen plofkraken op geldautomaten beperken de banken per direct de beschikbaarheid van zogeheten ‘sealbagautomaten’. Deze tijdelijke maatregel is noodzakelijk uit het oogpunt van veiligheid. Voor ondernemers blijven er mogelijkheden voor afstorting.

Sealbagautomaten zijn bestemd voor de geregelde afstort van geld door met name ondernemers. Afgelopen week hebben enkele plofkraken plaatsgevonden op sealbagautomaten. Hierbij zijn zware explosieven gebruikt, is veel schade veroorzaakt en zijn er tijdelijk woningen ontruimd. Om dit af te stoppen en herhaling te voorkomen en de veiligheid te bevorderen, vinden de banken en Geldmaat het noodzakelijk deze maatregel te nemen. 

Lees hier meer over deze veiligheidsmaatregel.

Voortgang maatregelen tegen plofkraken

Banken en Geldmaat doen het uiterste om de veiligheid rond geldautomaten te waarborgen en plofkraken – die onze samenleving ontwrichten – tegen te gaan. Lees hier meer over de maatregelen in een gezamenlijk bericht van de Nederlandse Vereniging van Banken, Betaalvereniging Nederland, Geldmaat en de banken.

Banken, Geldmaat, overheden en politie strijden samen tegen plofkraakcriminelen

Banken, Geldmaat, overheden en politie strijden samen tegen plofkraakcriminelen.

Om plofkraken tegen te gaan nemen de banken, Geldmaat, overheden en politie in samenspraak met de ministeries van Justitie & Veiligheid en Financiën de volgende maatregelen:

  • nachtelijke sluiting van geldautomaten;
  • verplaatsen van geldautomaten;
  • opsporing en vervolging van daders gaat onverminderd door;
  • bankbiljetten permanent onbruikbaar maken.

 

Lees hier het persbericht over deze maatregelen.

 

Tijdelijke sluiting negentig geldmaten

Net zoals ABN AMRO, heeft ook Geldmaat besloten om tijdelijk negentig geldmaten te sluiten. Deze automaten zijn ex-ABN AMRO automaten en waren al door Geldmaat overgenomen. De maatregel is nodig vanwege de toename van gewelddadige plofkraken op dit type automaat.


Lees hier het nieuwsbericht van ABN AMRO over de sluiting van de automaten.

Eerste geldmaat onthuld in Soest

Start van efficiënter, bankonafhankelijk netwerk van geldautomaten

12 juni 2019

Vandaag onthult Geldmaat samen met ABN AMRO, ING en de Rabobank de eerste ‘geldmaat’ in Winkelcentrum Overhees in Soest. Dit is het startschot voor de overdracht van de geldautomaten van de drie banken aan Geldmaat. De geldmaten worden in 2019 en 2020 geleidelijk zichtbaar in het Nederlandse straatbeeld.

Persmap ontvangen?

Geldautomaten worden geel en gaan geldmaat heten

Banken introduceren uniform, bankonafhankelijk geldautomatenmerk

5 november 2018

ABN AMRO, ING, Rabobank en Geldservice Nederland (GSN) lanceren vandaag Geldmaat, de nieuwe naam voor hun geldautomaten. Deze geldautomaten krijgen hetzelfde uiterlijk en verschijnen stapsgewijs in het straatbeeld.