Veelgestelde vragen

 1. Klanten met een bankpas van ING zijn verplicht een minimum van 20 muntrollen per transactie af te nemen, voor klanten met een bankpas van ABN AMRO geldt een minimum van 10 muntrollen per transactie. Wanneer u minimaal dit aantal muntrollen invoert, komt de knop Afronden beschikbaar en kunt u uw transactie afronden. 

 2. Het storten van munten is niet gratis. Uw bank bepaalt hoeveel u moet betalen. Dit kunt u opzoeken op de website van uw bank. De kosten worden achteraf door uw bank in rekening gebracht op de betaalrekening die u gebruikt heeft.

 3. U kunt zoveel storten als u wilt, maar de invoerlade van de automaat kan ongeveer maximaal 900 munten tegelijk verwerken. Als de invoerlade vol is, gaat hij dicht, wordt geleegd en gaat weer open zodat u de rest van uw munten kunt storten. Op het scherm van de automaat staat precies wat u moet doen.

 4. Alleen als u klant van de ABN AMRO, ING en Rabobank bent, kunt u de Geldmaat stortautomaten gebruiken

 5. Nee, u kunt alleen euromunten storten.

 6. Nee, u kunt geen munten storten op de rekening van iemand anders. U kunt alleen op uw eigen rekening storten met uw betaalpas en pincode.

 7. Nee, het is niet mogelijk om munten te storten bij stortautomaten voor biljetten.

 8. Als het bedrag op de bon niet klopt neem dan contact met ons op via: 088-1104100. Bereikbaar: ma - vr 09.00-21.00 uur. Op zaterdag van 09.00-18.00 uur en op zondag van 10.00-18.00 uur (uitgezonderd nationale feestdagen). 

 9. Tijdens een transactie kan het gebeuren dat een storting vastloopt. In dat geval krijgt u hiervan een melding te zien op het scherm. Als uw geld hierbij is vastgelopen neem dan contact met ons op via: 088-1104100. Bereikbaar: ma - vr 09.00-21.00 uur. Op zaterdag van 09.00-18.00 uur en op zondag van 10.00-18.00 uur (uitgezonderd nationale feestdagen). 

 10. Op het afschrift staat GM voor het nummer van de automaat, daarna de datum en de tijd van de opname of storting en tot slot het adres van de automaat.  

 11. Heeft u een vraag of opmerking over het gebruik van de muntautomaten? Neem dan contact op met de klantenservice via: 088-1104100

  Vragen omtrent het niet functioneren van de automaten: 088-1104100, optie 1

  Overige vragen: 088-1104100, optie 2  

 12. Het opnemen van munten is niet gratis. Uw bank bepaalt hoeveel u moet betalen. Dit kunt u opzoeken op de website van uw bank. De kosten zijn zichtbaar op het scherm van de automaat, en worden direct bij de transactie verrekend.

 13. In principe kunt u net zoveel muntrollen opnemen als uw saldo en paslimiet toestaan. Wel is er een technische beperking; er passen tien muntrollen in het uitgiftebak. Als u meer dan tien rollen opneemt, moet u telkens de uitgiftebak leeghalen. Afhankelijk van de bank waar u bankiert, kan er door de bank een minimum of maximum op te nemen aantal muntrollen ingesteld zijn. Dit kunt u opzoeken op de website van uw bank.

 14. In de automaat zitten muntrollen met 5c - 10c - 20c - 50c - €1 en €2.

 15. In de rollen zit verschillende waarde

  5c - 50 stuks - waarde €2,50

  10c - 40 stuks - waarde €4,00

  20c - 40 stuks - waarde €8,00

  50c - 40 stuks - waarde €20,00

  €1 - 25 stuks - waarde €25,00

  €2 - 25 stuks - waarde €50,00

 16. Het opnamebedrag wordt direct van uw rekening geschreven, evenals de door uw bank in rekening gebrachte kosten.

 17. Heeft u een vraag of opmerking over het gebruik van de muntautomaten? Neem dan contact op met de klantenservice via: 088-1104100

  Vragen omtrent het niet functioneren van de automaten: 088-1104100, optie 1

  Overige vragen: 088-1104100, optie 2  

 18. Op de stortautomaten zit geen spraakfunctie. 

 19. 19 Kan ik zonder pas munten opnemen en/of storten bij een geldmaat?

  Ja, dat kan. Klanten van ABN AMRO en ING kunnen zonder pas geld opnemen en storten bij een geldmaat. Op de website van uw bank staat hoe dat werkt.

  Wilt u weten hoe het opnemen en storten van geld zonder bankpas werkt op de geldmaat, bekijk dan hier de schermen.

 20. Geld opnemen en storten zonder pas is een dienst die ABN AMRO en ING aanbieden aan hun klanten. Kijk op de website van uw bank hoe u geld opneemt zonder bankpas. 

 21. Raadpleeg de website van uw bank als u problemen heeft met het scannen van de QR-code.

 22. Kijk op de website van ING voor meer informatie over het verkeerd intoetsen van de code.

 1. U kunt in principe zoveel geld opnemen als u met uw eigen bank afspreekt (de paslimiet). De invoerlade van de automaten kan een maximaal aantal biljetten tegelijk verwerken. Wilt u meer opnemen dan dit aantal, dan kunt u dat in meerdere transacties doen. 

 2. Neem contact op met uw eigen bank als een geldautomaat uw geld inneemt. Uw bank lost het voor u op.

 3. Op het afschrift staat GM voor het nummer van de automaat, daarna de datum en de tijd van de opname of storting en tot slot het adres van de automaat.  

 4. Ja dat is mogelijk bij een geselecteerd aantal automaten. Deze zijn te vinden op de Locatiewijzer. Per transactie is het mogelijk om een beperkt aantal biljetten van vijf euro op te nemen. De zakelijke klant die behoefte heeft aan grotere hoeveelheden kan hierover zelf afspraken maken met bijvoorbeeld een waarde transporteur.

 5. De geldautomaten bij de Albert Heijn houden voorlopig hun ING-uiterlijk, de software is wel al van Geldmaat. U kunt dus met alle passen geld opnemen bij deze automaten en de geldautomaat werkt net zoals alle andere geldmaten.

 6. Neem contact op met uw eigen bank als u een vraag heeft over uw rekening. Geldmaat kan de gegevens van uw rekening niet zien.

 7. Alle biljetten in onze automaten zijn geschikt voor gebruik. Als u een gescheurd biljet plakt is het gewoon te gebruiken. Als u denkt dat de schade door de automaat komt, bel dan ons storingsnummer  088 22 74 100.

 8. Beschadigde biljetten kunt u soms omwisselen bij De Nederlandsche Bank (DNB). U kunt beschadigde biljetten niet omwisselen bij een bank. Ondernemers zijn ook niet verplicht om beschadigde bankbiljetten aan te nemen. Lees meer over beschadigde biljetten op de site van DNB door hier te klikken. 

 9. In onze geldmaten zitten biljetten van 10, 20 en 50 euro omdat dat de meest gebruikte biljetten zijn. 

 10. De automaat gaat niet uit tijdens een opname. U kunt uw geldopname gewoon afmaken.

 11. Bij Geldmaat is het mogelijk losse biljetten, sealbags (verpakte biljetten) en muntgeld te storten. Op de Locatiewijzer staat bij welke automaten dit mogelijk is.

 12. Uw bank bepaalt hoeveel u daarvoor betaalt. Kijk voor de verschillende tarieven op de site van uw bank.

 13. Controleer of de bankbiljetten onbeschadigd zijn. Haal alles wat geen bankbiljet is zoals elastiekjes of paperclips tussen de biljetten vandaan.

 14. Alleen klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank kunnen biljetten storten bij een geldmaat. Klanten van andere banken niet.

 15. U kunt zo vaak storten als uw bank dat toestaat.

 16. Uw bank bepaalt wat het maximumbedrag is dat u kunt storten. De invoerlade van de automaten kan maximaal 200 biljetten tegelijk verwerken. Wilt u meer biljetten storten, dan doet u dat in een volgende ronde. Kijk voor meer informatie over het maximumbedrag dat u kunt storten op de site van uw bank.

 17. Ja, voor het storten van biljetten hebt u uw pas en uw pincode nodig.

 18. Uw storting staat direct op uw rekening. Als er twijfels zijn over de echtheid van de biljetten, dan kan een deel van het bedrag later worden bijgeschreven. Als u daarover vragen heeft, neem dan contact op met uw bank.

 19. Als het bedrag op uw bon niet klopt, dan adviseren wij u contact op te nemen met uw bank.

 20. Als in uw storting biljetten zitten die vermoedelijk vals zijn dan neemt de automaat deze biljetten in. Op het scherm staat de mededeling: “Let op er zijn vermoedelijk valse biljetten aangetroffen. Deze worden niet op uw rekening bijgeschreven.”  Ook op uw stortbon staat deze tekst. Op uw stortbon staat ook hoeveel en welke biljetten ingenomen zijn.

  Als er vermoedelijk vals geld in uw storting wordt gevonden hoeft u zelf niets te doen. De biljetten worden allereerst door Geldmaat onderzocht en daarna door de Nederlandse Bank (DNB). 

  Onderzoek door Geldmaat
  Wij controleren de biljetten met behulp van speciale apparatuur. Als ze toch echt blijken te zijn dan krijgt u ze alsnog op de rekening bijgeschreven van de bankpas waarmee u het geld hebt gestort.

  Onderzoek door De Nederlandsche Bank (DNB)
  Als ook wij niet kunnen vaststellen of de biljetten echt zijn, worden ze verplicht doorgestuurd naar DNB. Zij onderzoeken de biljetten en sturen de uitkomst hiervan binnen 30 werkdagen naar uw bank. Uw bank neemt dan contact met u op. Zijn de biljetten echt dan worden ze bijgeschreven op de rekening van de bankpas waarmee u het geld hebt gestort. Zijn ze vals dan wordt niets bijgeschreven en ontvangt u hiervan bericht van uw bank. U krijg de valse biljetten niet terug.

  Vals geld
  Heeft u vals geld ontvangen? Als u nog weet van wie of waar u het valse geld ontvangen heeft, ga dan naar de politie. Weet u niet van wie u het valse geld ontvangen heeft, lever het dan in bij De Nederlandsche Bank (DNB). Vals geld is niets waard, u ontvangt dus geen vergoeding. Heeft u vals geld in uw bezit, gebruik het dan niet. Het betalen met vals geld is strafbaar. Twijfelt u over de echtheid van de bankbiljetten? Check dan de echtheidskenmerken op de site van De Europese Centrale Bank door hier te klikken.

  Beschadigde biljetten
  Beschadigde biljetten kunt u soms omwisselen bij De Nederlandsche Bank (DNB). U kunt beschadigde biljetten niet omwisselen bij een bank. Ondernemers zijn ook niet verplicht om beschadigde bankbiljetten aan te nemen. Lees meer over beschadigde biljetten op de site van DNB door hier te klikken. 

 21. Tijdens een transactie kan het gebeuren dat een storting vastloopt. In dat geval krijgt u hiervan een melding te zien op het scherm. Als uw geld hierbij is vastgelopen dient u contact op te nemen met uw bank. Uw bank zal het incident registreren en hierna kan onderzoek volgen, waarbij het doel is uw vastgelopen geld netjes te achterhalen en op uw rekening bij te schrijven.

 22. Op sommige automaten zit spraakondersteuning. Op de Locatiewijzer kunt u een stortautomaat met spraakondersteuning vinden.

 23. Ja, dat kan. Klanten van ABN AMRO en ING kunnen zonder pas geld opnemen en storten bij een geldmaat. Op de website van uw bank staat hoe dat werkt.

  Wilt u weten hoe het opnemen en storten van geld zonder bankpas werkt op de geldmaat, bekijk dan hier de schermen.

 24. Klanten van ABN AMRO en ING kunnen zonder pas geld opnemen en storten bij een geldmaat. Op de website van de bank staat hoe dat werkt. Klanten van andere banken kunnen geen geld opnemen bij een geldmaat zonder pas.

 25. Raadpleeg de website van uw bank als u problemen heeft met het scannen van de QR-code.

 26. Kijk op de website van ING voor meer informatie over het verkeerd intoetsen van de code.

 1. Klanten met een bankpas van ING zijn verplicht een minimum van 20 muntrollen per transactie af te nemen, voor klanten met een bankpas van ABN AMRO geldt een minimum van 10 muntrollen per transactie. Wanneer u minimaal dit aantal muntrollen invoert, komt de knop Afronden beschikbaar en kunt u uw transactie afronden. 

 2. Het storten van munten is niet gratis. Uw bank bepaalt hoeveel u moet betalen. Dit kunt u opzoeken op de website van uw bank. De kosten worden achteraf door uw bank in rekening gebracht op de betaalrekening die u gebruikt heeft.

 3. U kunt zoveel storten als u wilt, maar de invoerlade van de automaat kan ongeveer maximaal 900 munten tegelijk verwerken. Als de invoerlade vol is, gaat hij dicht, wordt geleegd en gaat weer open zodat u de rest van uw munten kunt storten. Op het scherm van de automaat staat precies wat u moet doen.

 4. Alleen als u klant van de ABN AMRO, ING en Rabobank bent, kunt u de Geldmaat stortautomaten gebruiken

 5. Nee, u kunt alleen euromunten storten.

 6. Nee, u kunt geen munten storten op de rekening van iemand anders. U kunt alleen op uw eigen rekening storten met uw betaalpas en pincode.

 7. Nee, het is niet mogelijk om munten te storten bij stortautomaten voor biljetten.

 8. Als het bedrag op de bon niet klopt neem dan contact met ons op via: 088-1104100. Bereikbaar: ma - vr 09.00-21.00 uur. Op zaterdag van 09.00-18.00 uur en op zondag van 10.00-18.00 uur (uitgezonderd nationale feestdagen). 

 9. Tijdens een transactie kan het gebeuren dat een storting vastloopt. In dat geval krijgt u hiervan een melding te zien op het scherm. Als uw geld hierbij is vastgelopen neem dan contact met ons op via: 088-1104100. Bereikbaar: ma - vr 09.00-21.00 uur. Op zaterdag van 09.00-18.00 uur en op zondag van 10.00-18.00 uur (uitgezonderd nationale feestdagen). 

 10. Op het afschrift staat GM voor het nummer van de automaat, daarna de datum en de tijd van de opname of storting en tot slot het adres van de automaat.  

 11. Heeft u een vraag of opmerking over het gebruik van de muntautomaten? Neem dan contact op met de klantenservice via: 088-1104100

  Vragen omtrent het niet functioneren van de automaten: 088-1104100, optie 1

  Overige vragen: 088-1104100, optie 2  

 12. Het opnemen van munten is niet gratis. Uw bank bepaalt hoeveel u moet betalen. Dit kunt u opzoeken op de website van uw bank. De kosten zijn zichtbaar op het scherm van de automaat, en worden direct bij de transactie verrekend.

 13. In principe kunt u net zoveel muntrollen opnemen als uw saldo en paslimiet toestaan. Wel is er een technische beperking; er passen tien muntrollen in het uitgiftebak. Als u meer dan tien rollen opneemt, moet u telkens de uitgiftebak leeghalen. Afhankelijk van de bank waar u bankiert, kan er door de bank een minimum of maximum op te nemen aantal muntrollen ingesteld zijn. Dit kunt u opzoeken op de website van uw bank.

 14. In de automaat zitten muntrollen met 5c - 10c - 20c - 50c - €1 en €2.

 15. In de rollen zit verschillende waarde

  5c - 50 stuks - waarde €2,50

  10c - 40 stuks - waarde €4,00

  20c - 40 stuks - waarde €8,00

  50c - 40 stuks - waarde €20,00

  €1 - 25 stuks - waarde €25,00

  €2 - 25 stuks - waarde €50,00

 16. Het opnamebedrag wordt direct van uw rekening geschreven, evenals de door uw bank in rekening gebrachte kosten.

 17. Heeft u een vraag of opmerking over het gebruik van de muntautomaten? Neem dan contact op met de klantenservice via: 088-1104100

  Vragen omtrent het niet functioneren van de automaten: 088-1104100, optie 1

  Overige vragen: 088-1104100, optie 2  

 18. Op de stortautomaten zit geen spraakfunctie. 

 19. 19 Kan ik zonder pas munten opnemen en/of storten bij een geldmaat?

  Ja, dat kan. Klanten van ABN AMRO en ING kunnen zonder pas geld opnemen en storten bij een geldmaat. Op de website van uw bank staat hoe dat werkt.

  Wilt u weten hoe het opnemen en storten van geld zonder bankpas werkt op de geldmaat, bekijk dan hier de schermen.

 20. Geld opnemen en storten zonder pas is een dienst die ABN AMRO en ING aanbieden aan hun klanten. Kijk op de website van uw bank hoe u geld opneemt zonder bankpas. 

 21. Raadpleeg de website van uw bank als u problemen heeft met het scannen van de QR-code.

 22. Kijk op de website van ING voor meer informatie over het verkeerd intoetsen van de code.

 1. Nee, u houdt de sealbags van uw eigen bank.

 2. Nee, alleen de automaat wordt een geldmaat. Alle andere handelingen blijft u bij uw eigen bank doen.

 3. Alle vragen die u heeft over uw storting stelt u aan uw eigen bank.

 4. Als u een sealbagcontract bij ABN AMRO, ING of Rabobank heeft, kunt u bij alle Geldmaat-sealbagautomaten terecht. 

 5. U kunt dit aanvragen bij uw bank. Op de website van uw bank staat alle informatie over het afsluiten van een sealbagcontract.

 6. Bent u ondernemer en wilt u geld afstorten in een sealbagautomaat van Geldmaat? Sluit dan een sealbagcontract af met ABN AMRO, ING of Rabobank. Informatie daarover staat op de websites van deze banken. Alle Geldmaat sealbagautomaten werken op dezelfde manierEen uitleg over de werking van de sealbagautomaat vindt u hier.

 1. Het gebruik van contant geld en de daarmee samenhangende behoefte aan opnemen en storten bij geldautomaten is momenteel groot. Helaas komt het op dit moment op diverse plekken in Nederland voor dat de geldautomaat langer buiten gebruik staat dan gewenst. Wij vinden dit uitermate vervelend en realiseren ons dat dit tot groot ongemak leidt. 

  Door de beperkte beschikbaarheid van geschoold personeel (door krapte op de arbeidsmarkt) bij onze partner waardetransporteur Brink's duurt het op dit moment langer voordat automaten geleegd en gevuld worden. Gedurende de lockdown liep het gebruik van contant geld sterk terug en is de capaciteit aangepast.

  Nu het gebruik van contant geld stijgt is Brink’s hard aan de slag met het werven van nieuw personeel om aan de groeiende vraag te voldoen. Hierdoor is de capaciteit voor het vullen en legen van de automaten momenteel niet voldoende. Dat betekent dat onze automaten helaas vaker buiten gebruik zijn dan gewenst. Dat vinden wij uitermate vervelend.


  Wij doen er alles aan om het probleem op te lossen maar dat kost tijd. Doordat we dagelijks de planningen voor het servicen van onze geldmaten opstellen, stemmen we de routes er zo op af dat we een landelijke spreiding van contant geld blijven bieden.

 2. In de Geldmaatwinkel bieden we alle diensten van Geldmaat op één locatie aan. Op deze locatie kan je: biljetten opnemen, biljetten storten, munten opnemen, munten storten en sealbags storten. 

  Wij accepteren alle bankkaarten en bekende creditcards voor het opnemen van biljetten. American Express volgt op een later moment. Voor meer informatie over wanneer u als klant van American Express geld kunt opnemen bij een geldmaat, adviseren wij u contact op te nemen met American Express.  

  Het opnemen en storten van munten, het storten van biljetten en het gebruik van sealbagautomaten is alleen voor klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank. Bij een sealbagautomaat stort u biljetten verpakt in een speciale zak. 

 3. Een Geldmaatwinkel is dagelijks geopend van 07:00 – 22:00 uur. 

 4. Op dit moment is er een Geldmaatwinkel. Deze is gevestigd aan de Eerste van der Helststraat 31 in Amsterdam. Zodra er meer winkels bijkomen zal dit zichtbaar zijn op de locatiewijzer.  

 5. Op de locatie staat groot het Geldmaat-logo op de gevel van de winkel. De winkel is uitgevoerd in Geldmaat huisstijl. Alle aanwezige geldmaten hebben dezelfde uitstraling en werken hetzelfde. Geldmaten herkent u aan de gele kleur. 

 6. Op dit moment is de Geldmaatwinkel onbemand. In de toekomst zal er sprake zijn van hulp op afstand. Wilt u hulp bij het opnemen van geld bij en geldmaat, dan verwijzen wij u naar een geldmaat plus assistentie locaties. Deze bevinden zich in een beperkt aantal winkels van Primera, Bruna en The Read Shop. Alle locaties met geldmaat plus assistentie staan op de locatiewijzer op Geldmaat.nl. U vindt ze door bij het filter onder Alle banken te kiezen voor: Geldmaat en vervolgens ‘Automaten met assistentie’ aan te vinken. Winkels die assistentie bieden herkent u ook aan de sticker op de deur of de etalage waarop staat: geldmaat plus assistentie. 

 7. In de Geldmaatwinkel zijn er geleide strips op de vloeren. Bij de ontwikkeling van geldmaten houden we rekening met mensen die minder goed of niet kunnen zien. In de toekomst hebben alle geldmaten braille op het toetsenbord. De schermen van een geldmaat zijn goed leesbaar voor mensen die slecht kunnen zien. Op sommige automaten zit spraakondersteuning. Op de Locatiewijzer kunt u zien welke geldmaten in de geldmaatwinkel spraakondersteuning bieden.  

 8. De geldmaten voldoen aan de Europese regels om betaaldiensten bereikbaar te houden voor iedereen. In elke Geldmaatwinkel is één geldmaat ingericht op rolstoel- en scootmobielgebruikers. 

 9. Alle gebruikers kunnen biljetten opnemen. Wij accepteren alle bankkaarten en bekende creditcards voor het opnemen van biljetten. American Express volgt op een later moment. Voor meer informatie over wanneer u als klant van American Express geld kunt opnemen bij een geldmaat, adviseren wij u contact op te nemen met American Express. 

  Het opnemen en storten van munten, het storten van biljetten en het gebruik van sealbagautomaten zijn alleen voor klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank. Bij een sealbagautomaat stort u biljetten verpakt in een speciale zak. 

 10. We nemen automaten van ABN AMRO, ING en Rabobank over. De buitenkant van de automaat krijgt een nieuw uiterlijk en we veranderen de schermen. Alle geldmaten hebben dezelfde uitstraling en werken hetzelfde. Geldmaten herkent u aan de gele kleur.

 11. Op de locatiewijzer staat een actueel overzicht van alle beschikbare automaten. 

  Als we een automaat verplaatsen of verwijderen dan plakken we er ongeveer vier weken van tevoren een sticker op. We plaatsen eerst een andere geldmaat in de buurt voor we een automaat verplaatsen of weghalen.

  Geldautomaten die op hun oude plek blijven staan, zijn maximaal een dag buiten werking. Het lukt ons niet om dat vooraf te melden.

 12. Veel automaten blijven op dezelfde plek staan. Als nieuwe plek kiezen we het liefst voor een plek in een winkelcentrum of in een winkel. Er moeten ook genoeg mensen in de buurt wonen. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen in Nederland binnen een straal van 5 kilometer geld kan opnemen. Verder zorgen we ervoor dat er genoeg automaten zijn waar je munten en biljetten stort, sealbags stort en munten opneemt.

 13. Op de locatiewijzer staat een actueel overzicht van alle beschikbare automaten. Nu staan daar alle geldautomaten van Geldmaat, ABN AMRO, ING en Rabobank in Nederland. Bekijk onze planning voor meer informatie over de verschillende type automaten.

 14. Bij de ontwikkeling van geldmaten houden we rekening met mensen die minder goed of niet kunnen zien. In de toekomst hebben alle geldmaten braille op het toetsenbord. De schermen van een geldmaat zijn goed leesbaar voor mensen die slecht kunnen zien. Op sommige automaten zit spraakondersteuning. Op de Locatiewijzer kunt u een geldmaat met spraakondersteuning vinden. 

 15. Bel met ons storingsnummer 088 22 74 100  (24/7) en geef het nummer van de automaat door. Wij zorgen ervoor dat het in orde komt. Op de locatiewijzer vindt u een andere geldautomaat bij u in de buurt. 

  Voor een storing bij een Geldmaat muntenautomaat kunt u contact met ons opnemen via:  088-1104100. Bereikbaar: ma - vr 09.00-20.00 uur. Op zaterdag van 09.00-18.00 uur en op zondag van 10.00-18.00 uur (uitgezonderd nationale feestdagen). 

 16. Wij accepteren alle bankkaarten en bekende creditcards. American Express volgt op een later moment. Voor meer informatie over wanneer u als klant van American Express geld kunt opnemen bij een geldmaat, adviseren wij u contact op te nemen met American Express.

  Het opnemen en storten van munten, het storten van biljetten en het gebruik van sealbagautomaten zijn alleen voor klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank. Bij een sealbagautomaat stort u biljetten verpakt in een speciale zak.

 17.  Ja, voor het storten en opnemen van munten hebt u uw betaalpas en pincode nodig.

 18. Heeft u een particuliere betaalrekening dan is het opnemen van biljetten met een bankpas meestal gratis. Het opnemen van biljetten met een zakelijke bankpas of met een creditcard kost in de meeste gevallen wel geld. Het opnemen en storten van biljetten en munten is dus niet altijd gratis. Uw bank bepaalt hoeveel u daarvoor betaalt.

 19. Op de locatiewijzer op Geldmaat.nl staan alle automaten voor het storten en opnemen van munten. Door het filter ‘alle automaten’ op muntrol opnemen of munten storten te zetten, vindt u snel de gewenste automaat.

 20. Rekeninghouders van ABN AMRO, ING en Rabobank kunnen hiervan gebruik maken. Per bank kunnen andere regels of voorwaarden voor gebruik gelden.

 21. Ja, bij elke geldmaat kunt u zelf biljetten kiezen. In onze automaten zitten biljetten van 
  € 10, € 20 en € 50. 

 22. Neem contact op met uw eigen bank voor een vraag over een geldautomaat van ABN AMRO, ING of Rabobank.

 23. Iedereen kan biljetten opnemen bij een geldmaat. Dat kan zoveel en zo vaak als het saldo en de paslimiet dat toelaten. De limieten voor het gastgebruik vervallen voor klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank. 

  Het opnemen en storten van munten, het storten van biljetten en het gebruik van sealbagautomaten zijn alleen voor klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank. Bij een sealbagautomaat stort u biljetten verpakt in een speciale zak.

 24. Vanaf 19 november staan alle locaties met geldmaat plus assistentie op de locatiewijzer op Geldmaat.nl

 25. U kunt vragen stellen over de werking van de automaat, een melding op het scherm van de automaat. Bijvoorbeeld:

  • hoe werkt de spraakondersteuning
  • hoe kan ik zelf de samenstelling van de biljetten kiezen
  • hoe stort ik geld
  • wie kan ik bellen bij een vraag over mijn storting?
 26. De medewerker kan uw vragen beantwoorden over de automaat. U moet zelf de automaat bedienen.

 27. Niet iedere winkel biedt assistentie. In de Locatiewijzer op geldmaat.nl kunt u opzoeken welke winkel bij u in de buurt assistentie biedt. Soms heeft de winkel ook een sticker op de deur of de etalage waarop staat: geldmaat plus assistentie.

 28. In verband met Corona houden wij ons aan de anderhalvemeter afstandregel die het RIVM voorschrijft. Dat betekent dat medewerkers niet samen met u aan een automaat mogen staan.

 29. Medewerkers kunnen dan samen met u bij de automaat staan en u helpen met het bedienen van de geldmaat.

 1. Wees alert op internetfraude

  Heeft u een e-mail, sms-bericht, whatsappje of een telefoontje van Geldmaat ontvangen? Wees dan op uw hoede, mogelijk proberen internetcriminelen uw inlog- en betaalgegevens te achterhalen.

  Krijgt u een e-mail namens Geldmaat om bankgegevens aan ons te verstrekken? Doe dat dan niet. Geldmaat stuurt u geen e-mails, wij beschikken niet over uw e-mailadres. Klik niet op de linkjes die in de mail staan, u kunt daarmee ongemerkt een virus activeren. Stuur de e-mail naar valse-email@geldmaat.nl met de melding dat het hier mogelijk een poging tot internetfraude betreft. Geldmaat handelt de e-mail verder af. Verwijder de e-mail uit uw brievenbus en uit de verwijderde items.

  Krijgt u een telefoontje, sms’je of whatsappbericht van Geldmaat? Reageer er niet op. Geldmaat beschikt niet over uw telefoonnummer en zoekt geen contact met u. Geldmaat verstuurt geen berichten naar u en wij vragen u niet om uw pincode of rekeningnummer. We nemen ook geen passen in of verstrekken nieuwe passen. Wij zijn alleen eigenaar van de automaten en hebben geen persoonsgegevens van onze gebruikers.

  Wilt u meer weten over veilig bankieren en herkennen van valse berichten? Kijk dan op de website van uw bank of op veiligbankieren.nl van de Betaalvereniging Nederland.

 2. We betalen steeds minder vaak met contant geld en het gebruik van geldautomaten daalt. Daarom werken de banken en Geldmaat samen. We zorgen ervoor dat de geldautomaten goed over het land verdeeld worden. Zo blijft contant geld in de toekomst voor iedereen beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig.

 3. Behalve de naam en het uiterlijk verandert er weinig.

  • U houdt uw eigen bankpas.
  • Met elke bankpas en creditcard* geld opnemen bij een geldmaat.
  • U blijft klant bij uw eigen bank.
  • Alle automaten krijgen dezelfde uitstraling.
  • Zoveel en zo vaak geld opnemen als uw saldo en paslimiet toestaan.

  *American Express volgt op een later moment.
 4. Geldmaat neemt de automaten van ABN AMRO, ING en Rabobank over. Dus automaten waar je biljetten en munten opneemt en stort, en de sealbagautomaten. Bij een sealbagautomaat stort u biljetten verpakt in een speciale zak.

 5. Alleen uw eigen bank kan uw gegevens zien. Verder niemand, ook Geldmaat niet.

 6. Alle automaten voldoen aan uitgebreide veiligheidsstandaarden zoals die zijn opgesteld door de banken en Geldmaat. Wanneer wij een nieuwe plek kiezen voor een geldmaat kiezen we het liefst een plek in een winkel of in een winkelcentrum.

  • Houd uw pincode geheim. Let erop dat tijdens het intoetsen van uw pincode niemand meekijkt.
  • Geef uw pincode niet door aan anderen.
  • Medewerkers van Geldmaat of de politie vragen nooit om uw pincode: niet per brief, mail of telefonisch. Geef deze daarom nooit af.
  • Schrijf uw pincode niet op. Als u de pincode niet kunt onthouden, dan mag u de pincode versleuteld noteren zodat anderen uw pincode niet kunnen achterhalen. Net als uw bank raadt Geldmaat u aan uw pincode uit het hoofd te leren.
  • Bewaar uw betaal- en bankpas(sen) zorgvuldig.
 7. Let bij het opnemen van geld op het volgende:

  • Laat niemand dicht bij u staan.
  • Laat u niet afleiden.
  • Scherm altijd de pincode af.
  • Laat u nooit door een vreemde helpen.
  • Let op het bedrag dat op het scherm staat.
  • Tel het geld niet te opvallend na.

  Voelt u zich niet veilig bij een automaat? Zoek dan een andere geldautomaat of kom later terug. Op de locatiewijzer ziet u geldautomaten bij u in de buurt.

 8. Nee, niet alle automaten onder woningen worden verplaatst. Alleen die waar het veiligheidsrisico te groot is.

 9. U kunt hiervoor het beste het contactformulier op de website invullen en insturen. Dan nemen we uw vraag in behandeling.

 10. Particulieren en ondernemers blijven klant bij hun eigen bank. Iedereen blijft zijn bankzaken daar regelen.

 11. Geldmaat neemt alle automaten voor het opnemen en storten van biljetten en munten én de sealbagautomaten over van ABN AMRO, ING en Rabobank. Groot voordeel voor de zakelijke klanten van deze banken is dat zij straks bij iedere geldmaat terecht kunnen.

  Verder verandert er niets. Ondernemers blijven klant bij hun eigen bank en regelen hun bankzaken zoals ze gewend zijn.

 12. Als u geld vindt in of bij de geldautomaat, moet u dat afgeven bij het gemeentehuis of het stadhuis van de gemeente waar u het vond. In Nederland is de gemeente verantwoordelijk voor gevonden voorwerpen. Kijk voor u het geld afgeeft op de website van de gemeente wat de plaatselijke regels zijn.

 13. Nee, u kunt gevonden geld niet in de winkel of bankkantoor afgeven. De winkelier of de bankmedewerker mag het niet aannemen. U moet het altijd naar de gemeente brengen.  Zie de vraag: Wat moet ik doen als ik geld vind in of bij de geldautomaat?

 14. Klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank kunnen het saldo van hun betaalrekening bekijken bij een geldmaat opname automaat. Klanten van andere banken kunnen het saldo van hun betaalrekening bekijken bij een geldmaat wanneer hun eigen bank dit ondersteunt. U kunt dit navragen bij uw eigen bank.

 15. Pincode veranderen     ABN AMRO          ING      Rabobank
  Bankpas           Ja          Nee            Nee
  Creditcard           Nee          Ja            Ja
  • Klanten van ABN AMRO kunnen alleen de pincode van hun bankpas veranderen bij een geldmaat opname automaat.
  • Klanten van ING en Rabobank kunnen alleen de pincode van hun creditcard veranderen bij een geldmaat opname automaat. 
  • Klanten van andere banken kunnen hun pincode veranderen bij een geldmaat opname automaat wanneer hun eigen bank dit ondersteunt. U kunt dit navragen bij uw eigen bank.
  • Klanten van andere banken kunnen het saldo van hun betaalrekening bekijken bij een geldmaat opname automaat wanneer hun eigen bank dit ondersteunt. U kunt dit navragen bij uw eigen bank.
  • Voor het veranderen van een pincode stopt u uw pas in de automaat en kiest voor 'Pincode wijzigen'. 
 16. Neem contact op met uw eigen bank als uw pas is ingeslikt. Ingeslikte passen worden voor de veiligheid vernietigd. Vraag daarom bij uw eigen bank een nieuwe bankpas aan.

  Pas ingeslikt omdat u moeite had om de pas uit de automaat te pakken? Dan is een hulpmiddel om de pas uit de automaat te pakken misschien iets voor u. Vraag bij uw bank naar dit hulpmiddel.

 17. Neem contact op met uw eigen bank als er op de geldautomaat staat dat uw pas geblokkeerd is. Geldmaat heeft geen inzicht in uw bankgegevens.

 18. U kunt bij uw eigen bank een nieuwe pincode aanvragen.

Staat uw vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op.
Vragen over bankzaken? Neem dan contact op met uw eigen bank.