
Toegankelijkheid van onze automaten en informatie
Voor Geldmaat betekent toegankelijkheid dat zoveel mogelijk mensen onze diensten en producten kunnen gebruiken. Ook als je een beperking of handicap hebt. Bijvoorbeeld als je blind of slechtziend bent, niet goed kunt horen of een lichaamsdeel niet goed kunt gebruiken. Met onze diensten bedoelen we de handelingen die je op onze geldautomaten kunt uitvoeren: het opnemen en storten van contant geld. Met producten bedoelen we de geldautomaten waarmee je contant geld kunt opnemen of storten.
Geldmaat heeft het altijd al belangrijk gevonden om de diensten voor iedereen toegankelijk te maken en houden. Zo staat het in onze missie: We zijn er voor iedereen die contant geld wil of moet gebruiken, met speciale aandacht voor mensen in een kwetsbare positie.
Vanaf 28 juni 2025 moet Geldmaat voldoen aan de regels voor toegankelijkheid. Deze regels gelden alleen voor consumenten. Dat zijn klanten die diensten en producten gebruiken voor eigen gebruik. Dus niet voor hun beroep of bedrijf.
In deze informatie leggen we uit welke regels gelden voor toegankelijkheid. En hoe we hier als Geldmaat aan voldoen, of aan gaan voldoen. Je leest ook wat je kunt doen als je vindt dat iets niet goed werkt.
2. Europese Toegankelijkheidswet
Er zijn regels om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de diensten en producten die we aanbieden. De regels gaan over verschillende onderwerpen. Hieronder leggen we uit om welke onderwerpen het gaat en hoe we aan de regels voldoen.
- Uitleg over onze diensten en producten en hoe je ze kunt gebruiken
Op onze website De eerste keer een geldmaat gebruiken lees je per dienst hoe je deze dienst kunt gebruiken. Er staan stappenplannen voor het bedienen van onze geldautomaten.
- Informatie is op verschillende manieren te vinden en te gebruiken
Je kunt onze informatie digitaal vinden en gebruiken via de website. De digitale informatie is zo gemaakt dat deze wordt voorgelezen als je een schermlezer of voice-over gebruikt. We leggen dit ook graag aan je uit als je contact met ons opneemt.
- Informatie is begrijpelijk
We schrijven alles zo duidelijk mogelijk op in begrijpelijke taal. Is er toch iets niet helemaal duidelijk, dan leggen we het graag aan je uit.
- Onze diensten en producten kun je ook gebruiken als je een zintuig mist
Je kunt onze diensten en producten ook gebruiken als je een zintuig mist. Bijvoorbeeld als je niet kunt zien, horen of praten. Ook contact opnemen met ons is op meerdere manieren mogelijk. We houden rekening met wat je wel of niet kunt. Zo vragen we je niet om je arm ver uit te strekken, veel kracht te zetten of heel precieze bewegingen te maken met je handen of vingers. Onze diensten of producten zijn daarop aangepast.
- Tekst en foto’s of plaatjes zijn goed zichtbaar of kun je aanpassen
We zorgen dat teksten en foto’s of plaatjes goed zichtbaar zijn. Met duidelijke verschillen tussen kleuren en een goed leesbaar lettertype. Zijn de standaardletters of plaatjes te klein om ze goed te kunnen zien? Dan kun je deze groter maken op de website.
- Kleuren zijn niet nodig om een dienst of product te gebruiken
Je hoeft geen kleuren te kunnen zien om onze diensten en producten te gebruiken.
- Uitleg over video, foto’s, plaatjes en geluid
Geven we informatie via video, foto’s of plaatjes? Dan leggen we uit wat hierop te zien is. En zorgen we dat dit voorgelezen kan worden door een schermlezer of voice-over. Gebruiken we geluid? Dan zorgen we voor ondertiteling of een korte uitleg van wat je hoort.
- Geen flitsend licht of snel veranderende beelden
We gebruiken geen flitsend licht of snel veranderende beelden. Zo blijft het scherm rustig en prettig om naar te kijken.
- Gebruik hulpmiddelen
Maak je gebruik van standaardhulpmiddelen, zoals een schermlezer? Dan zorgen we dat je hiermee onze diensten en producten kunt gebruiken.
- Privacy en veiligheid staan voorop
Gebruik je extra hulp om onze diensten en producten makkelijker te gebruiken? Dan zorgen wij dat je privacy en veiligheid ook dan goed geregeld zijn.
- Onze klantenservice of helpdesk kent de mogelijkheden van toegankelijkheid en hulpmiddelen
De medewerkers van onze klantenservice en helpdesk weten hoe je onze diensten en producten kunt gebruiken. Ook als je een beperking of handicap hebt. En ze kunnen je meer vertellen over de mogelijke hulpmiddelen.
3. Toegankelijkheid diensten en producten
Geldmaat levert diensten voor het opnemen en storten van contant geld. Hoe deze diensten werken, leggen we uit op onze website. Bij elke dienst en op de pagina 'De eerste keer een geldautomaat gebruiken' leggen we uit hoe je geld kunt opnemen of storten. Ook kun je hier oefenen met een demo, om te leren hoe je de automaten bedient.
Voor het opnemen en storten van contant geld kun je gebruikmaken van verschillende automaten. Ze staan verdeeld over het land.
Het gaat om de automaten met de volgende functies:
- Biljetten opnemen
- Biljetten opnemen en storten
- Munten opnemen
- Munten storten
De wet houdt er rekening mee dat het niet mogelijk is om alle automaten direct aan te passen of te vervangen. Daarom geldt er een overgangsperiode: vanaf juni 2025 hebben we 20 jaar de tijd om de automaten aan te passen aan de regels voor toegankelijkheid.
In hoofdstuk 3.1 lees je meer over de toegankelijkheid van onze automaten voor het opnemen en storten van biljetten. Ook leggen we uit welke aanpassingen er nog nodig zijn om aan de regels te voldoen. In hoofdstuk 3.2 vind je deze informatie voor de automaten waarmee je munten kunt opnemen en storten.
Voor hulp bij het gebruik van onze geldautomaten en het vinden van de locaties, zijn er de volgende diensten:
- Locatiewijzer
- Website
- Klantcontactcenter
- Geldmaat+
Ook deze diensten moeten voldoen aan de regels van toegankelijkheid, zodat zoveel mogelijk mensen ze kunnen gebruiken. Ook als je een beperking of handicap hebt. Verder in deze informatie lees je per dienst hoe de toegankelijkheid is geregeld en welke aanpassingen er nog nodig zijn om aan de regels te voldoen.
Per dienst geven we meer toelichting over de toegankelijkheid.
- 3.1 Biljetten opnemen en storten
Klanten van alle banken kunnen biljetten opnemen bij de automaten van Geldmaat. Of je ook biljetten kunt storten, hangt af van de bank waar je je rekening hebt. Vraag dit na bij je eigen bank.
De automaten voor het opnemen van biljetten en de automaten voor het opnemen én storten van biljetten zijn voor de meeste mensen goed te gebruiken. Het scherm, de knoppen, het toetsenbord en de plek waar je de bon krijgt zijn ook bereikbaar voor iemand in een rolstoel. Voor mensen die moeite hebben met zien of lezen van het scherm, is spraakondersteuning beschikbaar. Deze start automatisch als je een eigen hoofdtelefoon aansluit.
Ook is er nog ruimte voor verbetering: Spraakondersteuning in andere talen dan Nederlands De mogelijkheid om de snelheid van de spraak aan te passen Instellen van de grootte van de letters, de helderheid van het scherm en het contrast De reactietijd van het scherm langer maken
Voor al deze aanpassingen is het belangrijk om de juiste keuze te maken tussen toegankelijkheid en veiligheid. Bijvoorbeeld bij grotere letters: als het lettertype groter wordt, is het scherm ook beter zichtbaar voor mensen die meekijken. Dat kan onveilig zijn, bijvoorbeeld bij het tonen van het saldo.
- 3.2 Munten opnemen en munten storten
Niet alle klanten kunnen munten opnemen of storten bij de automaten van Geldmaat. Dit hangt af van de bank waar je je rekening hebt. Je eigen bank kan je vertellen of je deze dienst kunt gebruiken.
De automaten voor het opnemen en storten van munten zijn minder makkelijk te gebruiken dan de automaten voor het opnemen en storten van biljetten. Zo zijn het scherm en de plek waar je munten inwerpt te hoog voor iemand in een rolstoel. Ook is er geen spraakondersteuning beschikbaar op deze automaten.
Er is een heel nieuw ontwerp nodig voor dit soort automaten. We onderzoeken welke aanpassingen nodig zijn en werken aan een nieuw plan. Dit kost tijd. De automaten die er nu zijn, blijven staan tot het nieuwe ontwerp klaar is. We vervangen ze op een natuurlijk moment, bijvoorbeeld als een automaat kapotgaat. Hierbij houden we ons aan de overgangsperiode van 20 jaar.
- 3.3 Locatiewijzer
De locatiewijzer is een hulpmiddel om te weten waar onze geldautomaten staan. Je kunt zoeken op de gewenste dienst (biljetten of munten opnemen of storten) of op de soort plek waar de automaat staat (op straat of binnen). Meer informatie over onze locaties vind je verderop.
Op dit moment is onze locatiewijzer alleen beschikbaar als kaart. Voor mensen die problemen hebben met zicht is die moeilijk te gebruiken. Daarom werken we aan een andere vorm: een lijst van onze geldautomaten, waarin je kunt filteren op locatie en dienst. Spraakondersteunende programma’s helpen je hierbij.
Geldmaat verwacht de locatiewijzer als lijst in september 2025 klaar te hebben. Tot die tijd kun je altijd bellen naar het klantcontactcenter voor informatie over welke automaat het meest dichtbij is. Het klantcontactcenter bel je via telefoonnummer 088 227 41 00. Je kunt ook contact opnemen met behulp van een tolk. Dat doe je via onze contactpagina op deze website.
- 3.4 Website
Op oeze website lees je informatie over het gebruik van onze automaten, over ons bedrijf en onze dienstverlening. Via onze website is ook onze klantenservice bereikbaar.
Bij het ontwerp van onze website hebben we er rekening mee gehouden dat zoveel mogelijk mensen de website kunnen gebruiken. We hebben alles zo duidelijk mogelijk opgeschreven. Plaatjes en video’s hebben beschrijvende teksten en ondertiteling en alle teksten kunnen met gebruik van spraakondersteunende programma’s worden voorgelezen.
Om aan alle regels te voldoen, hebben wij de website laten testen. Uit deze test kwamen enkele verbeterpunten naar voren: Logische volgorde bij gebruik van de tabtoets Technische aanpassingen aan de broncode voor spraakondersteunende programma’s Betere kleurcontrasten Mogelijk maken om tekst te vergroten De website kunnen gebruiken via het toetsenbord
Op dit moment zijn we bezig met deze verbeteringen door te voeren. We verwachten dat dit in augustus 2025 klaar is.
- 3.5 Klantcontactcenter
Het klantcontactcenter van Geldmaat is bereikbaar voor alle vragen, meldingen en klachten over onze dienstverlening. De medewerkers van ons klantcontactcenter weten hoe je onze diensten en producten kunt gebruiken als je een beperking of handicap hebt en kunnen hier uitleg over geven. De collega’s zijn op 3 manieren bereikbaar. Telefonisch, per mail en via het contactformulier op deze website. Doven en slechthorenden kunnen Tolkcontact Teletolk gebruiken. Hiermee kun je ons bellen in gebarentaal, met spraak of via tekst.
- 3.6 Geldmaat+
Bij een automaat met Geldmaat+ is een medewerker van de winkel beschikbaar om je te helpen bij het opnemen en/of storten van contact geld. De plekken waar een Geldmaat+ staat, vind je op de locatiewijzer. Daar is een speciaal filter voor. Of vraag het aan onze medewerkers van het klantcontactcenter. Zij kunnen je een Geldmaat+ aanwijzen bij jou in de buurt. Iedereen die extra hulp of uitleg nodig heeft bij het storten of opnemen van biljetten, is van harte welkom in de winkels met een Geldmaat+.
4. Geldmaatlocaties
Onze geldautomaten staan op verschillende plekken in het land. Zo vind je onze automaten op straat, bij winkels binnen en in onze Geldmaatwinkels. Voor de plekken waar onze automaten staan, zijn er geen eisen in de wet.
- 4.1 Geldautomaten op straat
De geldautomaten op straat zijn voor iedereen te gebruiken. Omdat Geldmaat niet verantwoordelijk is voor de stoep voor de geldautomaat, kan het soms zijn dat een stoep of verhoging voor beperkte toegankelijkheid zorgt.
- 4.2 Geldautomaten bij retailers
De geldautomaten bij de winkels binnen kun je onder andere vinden bij Albert Heijn, Primera, ReadShop (biljetten) of Gamma en Karwei (munten). In overleg met de ondernemer is bepaald waar in de winkel de automaat staat. Daarbij is rekening gehouden met zo goed mogelijke toegankelijkheid. Deze automaten zijn laag genoeg, zodat iedereen deze automaten kan gebruiken, ook vanuit een rolstoel.
- 4.3 Geldmaatwinkels
In onze Geldmaatwinkels staan meerdere automaten met verschillende functies bij elkaar. De toegankelijkheid in onze winkels is zo goed mogelijk geregeld. Je kunt er terecht met een rolstoel, een rollator, en onder begeleiding van een geleidehond. Elke Geldmaatwinkel heeft: Schuifdeuren die toegang geven tot de winkel Een geleidestrook naar de eerste automaat Een vergelijkbare en herkenbare indeling Veel toezicht met camera’s voor de veiligheid Een locatie op een drukke plek, wat zorgt voor sociale controle
In de locatiewijzer kun je een selectie maken voor de dienst die je wilt gebruiken in de omgeving van je voorkeur. Zo kun je zelf de locatie en vorm kiezen die voor jouw het beste werken.
5. Borging van toegankelijkheid
We blijven onze diensten en producten telkens verbeteren. Ook houden we in de gaten of de wetgeving verandert. En we zorgen dat we op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen. Bijvoorbeeld als er nieuwe hulpmiddelen zijn die vragen om technische aanpassingen.
Graag horen we van onze klanten hoe ze denken over onze diensten en producten. En of ze deze goed kunnen gebruiken. Hiervoor hebben we regelmatig contact met verschillende belangenorganisaties. Dat zijn organisaties die opkomen voor mensen met een beperking. Zo spreken wij vaak met de Oogvereniging en Stichting ABC. We bespreken samen de wensen van klanten met een beperking of handicap.
Toezichthouders controleren of we voldoen aan de regels voor toegankelijkheid. De belangrijkste toezichthouders zijn de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). We moeten het ook zelf doorgeven als we merken dat we niet aan de regels voldoen. In dat geval zorgen we voor een oplossing. We onderzoeken ook de klachten en vragen die we van onze klanten krijgen. En met verschillende controles checken we of onze diensten en producten aan de regels voldoen.
- 5.1 Melding doen
Helaas gaat er ook weleens iets mis met onze diensten en producten. Of werkt iets niet zo goed als we willen. Kun je iets niet gebruiken? Of vind je dat we iets beter kunnen doen? Laat het ons dan weten.
Contact opnemen kan op de volgende manieren:
- Bel ons klantcontactcenter op telefoonnummer 088 227 41 00
- Bel ons met Teletolk via geldmaat.nl/nl/over-ons/contact
- Mail naar info@geldmaat.nl
- Vul ons contactformulier in via geldmaat.nl/nl/over-ons/contact
6. Goed om te weten
In deze informatie lichten we toe welke regels er zijn voor toegankelijkheid en hoe dit voor onze diensten en producten werkt. Dit betekent niet dat alle diensten en producten meteen al toegankelijk zijn. Dat hoeft ook niet van de wet. In de komende jaren maken we steeds meer toegankelijk. Voor grote en dure aanpassingen, zoals onze geldautomaten, is meer tijd nodig. De regels houden daar rekening mee.