Nieuws en achtergronden
Lees over nieuwe ontwikkelingen en achtergronden van onze dienstverlening.
Achtergrondverhalen
Geldmaat Plus: een helpende hand voor iedereen
In ruim driehonderd winkels van Bruna, Primera en Readshop is een helpende hand aanwezig voor iedereen die wat hulp kan gebruiken bij het bedienen van de automaat. Kom je voor de eerste keer storten, moet je je pas activeren of wil je graag dat iemand je helpt bij het opnemen van geld? In winkels met Geldmaat+ helpen medewerkers je graag.
Aandacht voor iedereen De Primera in het centrum van Gouda is zo’n locatie met Geldmaat +. Medewerker Yessica van der Boog helpt de klanten dagelijks met het bedienen van de automaat. ‘We hebben een groot aantal vaste klanten die speciaal hiernaartoe komen omdat wij ze helpen’, ‘Je ziet dat vooral veel ouderen het lastig vinden om geld op te nemen. De schermen gaan te snel of ze kunnen niet goed omgaan met het touchscreen. Ze vragen ons om over hun schouder mee te kijken. Jongere mensen vragen ook wel eens om hulp maar dan is het vaak omdat ze een foutmelding krijgen of omdat ze iets voor de eerste keer doen.’ Yessica helpt graag. ‘Voor mij is het vanzelfsprekend, je helpt elkaar toch. Soms is het heel erg druk in de winkel, maar daar laat ik me niet door opjagen. Ik geef iedereen aandacht.’
Primera-medewerkers als back-up Eigenaresse Irena Kabalt is blij dat ze haar klanten deze extra service kan bieden. ‘Ik denk trouwens dat veel van mijn klanten zich niet bewust zijn van het feit dat we een Geldmaat + zijn. Ze komen hier pinnen omdat de automaat binnen staat. Dat ze vragen kunnen stellen aan mij en mijn medewerkers, dat gaat als vanzelf. Soms denken ze dat hier ook een bankrekening kunnen openen. Dan leg ik uit dat we geen bank zijn, maar dat we ze wel helpen bij het opnemen en storten van biljetten. De vragen die we krijgen zijn heel divers: ‘waar moet ik mijn pas insteken’ of ‘kan ik ook geld op rekening van iemand anders storten’. Mensen voelen zich soms onzeker bij de automaat. Wij fungeren als een soort back-up waar ze op kunnen terugvallen als er een probleem is.’
Meelopen naar de automaat Frans Avezaat, werkt in de Bruna in Leusden, ook hier wordt veel gebruik gemaakt van Geldmaat+. ‘We helpen klanten geregeld bij de automaat. Als iemand bij mij komt en om hulp vraagt dan loop ik mee naar de automaat. De klant stopt het pasje erin, dan draai ik me even om als ze de pincode intoetsen en dan help ik verder. Ik probeer de mensen altijd zelf zo veel mogelijk te laten doen, zelf het bedrag intikken en zelf het scherm aanraken. Veel klanten willen het liefst kleinere biljetten. Een biljet van 50 euro vinden ze vervelend. Als je kiest voor ander bedrag, kun je zelf je biljetten kiezen, dat vinden ze ingewikkeld en daar help ik ze dan bij.’
Knuffel als dank De meeste klanten die in Leusden om hulp vragen zijn senioren. ‘Leusden is behoorlijk grijs’, vertelt Frans. ‘Soms komen er ook buitenlandse klanten die niet goed weten hoe de Nederlandse automaat werkt. Ik heb een keer een Oekraïense mevrouw geholpen. Zij praatte geen Engels, ik geen Oekraïens dan werk je met handen en voeten. Ik heb haar geholpen bij een storting en als dank kreeg ik een knuffel. Dat zijn de leuke klanten.’
Waar vind je Geldmaat+? Alle locaties met deze helpende hand van de winkelier staan op de locatiewijzer op Geldmaat.nl. Je vindt ze door bij het filter onder Biljetten te kiezen voor: automaten met assistentie’. Winkels die assistentie bieden herken je ook aan de sticker op de deur of de etalage waarop staat: Geldmaat +, een helpende hand bij opnemen en storten.
Bomen planten in het Geldmaatbos
Om de CO2-uitstoot van ons woon-werkverkeer te compenseren, planten we bomen! Dat deden we in maart 2024 in het gebied van Peel en Maas in Limburg. Op onze eerste boomplantdag ooit, plantten medewerkers van Geldmaat 500 bomen in het dorpje Helden. In totaal werden er daar 4.500 Geldmaatbomen geplant.
Geldmaatbos In Helden hebben we 19 verschillende soorten bomen en struiken geplant, zoals tamme kastanje, beuk, ratelpopulier, meidoorn en Gelderse roos. Al deze soorten zijn inheems en streekeigen. Dankzij deze variatie is het monotone bos veranderd in een klimaatbestendiger bos. Het nieuwe bos geeft bovendien de biodiversiteit een enorme impuls. Allerlei planten en dieren die ook in deze regio thuishoren zijn afhankelijk van deze inheemse en streekeigen boomsoorten. Ze vinden er hun voedsel, schuilplaats of plek om zich voort te planten.
Bezoek ons bos Ons Geldmaatbos in Helden doet het inmiddels goed. De aangeplante bomen zijn over het algemeen goed aangeslagen. Je kunt het bos bezoeken. Kijk hieronder voor de locatie.
Bijna 15.000 bomen Naast de bomen in de Limburg werden er in 2024 namens ons nog zo’n 10.000 bomen geplant op verschillende locaties door het hele land. Zo werden er in Gelderland en Friesland landschapselementen aangeplant zoals kleine bosjes en bosranden.
Trees for All We werken hierbij samen met Trees for All. Deze organisatie zet zich al 25 jaar in voor een bosrijke wereld. De organisatie plant bomen in Nederland en in het buitenland via verschillende bosprojecten en heeft ondertussen al 10 miljoen bomen geplant.
De tweede editie van de Geldmaat boomplantdag vindt plaats in februari 2025. Om onze CO2-uitstoot over het jaar 2024 te compenseren moeten we 12.786 bomen planten.
De 5-kilometernorm uitgelegd
20 mei 2022 - In Nederland heeft bijna iedereen een geldautomaat binnen 5 kilometer afstand, hemelsbreed gemeten. Maximaal 0,3 procent van de inwoners (op landelijke basis) valt buiten die norm. Zowel de norm als de toegestane uitzondering van 0,3 procent is in 2013 afgesproken tussen banken en De Nederlandsche Bank*. Geldmaat heeft deze afspraak overgenomen.
Waar zitten de uitzonderingen? De uitzonderingen doen zich vooral voor in het buitengebied in de polder, in/rond natuurgebieden, op eilanden en in grensregio’s. Dit zijn altijd gebieden waar weinig mensen wonen en waar weinig voorzieningen zijn. Inwoners zijn voor voorzieningen sowieso aangewezen op grotere kernen en dorpen in de omgeving. Geldmaat richt zich met locaties op die omgeving, omdat mensen het geld daar ook kunnen uitgeven.
Hoe komt de plaatsing van automaten tot stand? Geldmaat maakt de berekeningen op basis van de 6-cijferige postcode en de officiële inwonersaantallen per postcode. Op deze manier is in kaart gebracht hoe door zorgvuldig locatiebeleid zoveel mogelijk mensen binnen een straal van 5 kilometer een geldautomaat tot hun beschikking hebben. En hoe het aantal inwoners dat er toch buiten valt, tot die 0,3 procent beperkt kan blijven.
Wat doet Geldmaat voor inwoners in deze gebieden? Uiteraard heeft Geldmaat wel oog en oor voor mensen die buiten die 5km wonen. Situaties kunnen veranderen, dat geldt voor de behoefte aan contant geld en voor de omstandigheden rond de automaat. Als een gemeente of ondernemer zich meldt, bekijkt Geldmaat altijd de mogelijkheden, in combinatie met beschikbaarheid in de omgeving en het aantal transacties op de huidige automaten.
Bij de overname van de bancaire geldautomaten door Geldmaat vanaf 2019 zijn gebieden die buiten de straal van 5 kilometer vallen, bekeken op noodzaak en mogelijkheden voor plaatsing. Waar mogelijk heeft dat geleid tot een nieuwe automaat. In de meeste gevallen bestond de situatie al zeer geruime tijd en was het niet nodig en/of niet mogelijk een automaat te plaatsen.
*) Formele afspraak 5 kilometer hemelsbreed Geldmaat heeft de bestaande afspraak van banken met De Nederlandsche Bank overgenomen. De afspraak stamt uit 2013 en is gebaseerd op de situatie van dat moment. Ook in die situatie woonde 99,7 procent van de Nederlands binnen een straal van 5 kilometer rond een geldautomaat. Daarbij werd gemeten van de kern van de postcode van de automaat naar de kern van de postcode van de inwoner. Deze afspraak is ook vastgelegd in het convenant dat de keten Contant Geld recent heeft gesloten met de overheid.
Nieuws
Contactloos geld opnemen en storten
Geldmaat maakt het mogelijk biljetten op te nemen zonder de bankpas in te steken. De speciale NFC-lezer kan gebruikt worden door er een pas of bijvoorbeeld mobiele telefoon bij te houden. Vergelijkbaar met het contactloos betalen bij een kassa.
Een groot deel van de automaten is eind 2024 voorzien van de NFC-reader. Of deze werkt is te zien aan de verlichte NFC-lezer en het logo voor contactloos op het scherm. Elke bank in binnen- of buitenland bepaalt zelf of, hoe en per wanneer zij hun klanten van deze mogelijkheid op automaten van Geldmaat gebruik laten maken.
Met NFC verloopt de transactie sneller en is er minder kans op storingen. Contactloos geld opnemen maakt de automaat bovendien toegankelijker voor mensen met een fysieke beperking. De klant hoeft de pas hoeft alleen maar bij de reader te houden om de transactie te starten.
Geldmaatwinkel Helmond geopend
In het centrum van Helmond is op 6 november een nieuwe Geldmaatwinkel geopend. In deze winkel staan zeven automaten voor het opnemen van biljetten, waaronder een automaat met ook biljetten van 5 euro. Vier van deze automaten zijn geschikt voor zowel opnemen als storten. Verder zijn er twee automaten voor het storten van munten en een automaat voor zakelijk afstorten (sealbags).
Adres: Markt 20, Helmond
Openingstijden: De winkel is dagelijks geopend van 07.00 tot 22.00 uur.
Nieuwe automaten in Geldmaatwinkel Amstelveen
In onze in oktober 2024 geopende Geldmaatwinkel in winkelcentrum Stadshart Amstelveen staat een nieuwe automaat voor het opnemen en storten van biljetten. De automaat heeft knoppen met braille aan de zijkant van het scherm voor mensen met een visuele beperking, het scherm is vanzelfsprekend ook als touchscreen te gebruiken. Verder heeft de automaat zogenaamde sidewings waardoor het lastiger wordt om mee te kijken als je geld opneemt. Datzelfde geldt voor de Dat geldt ook voor de privacy mirrors boven het scherm, als je voor de automaat staat zie je wat er achter je gebeurt.
In deze winkel zijn automaten beschikbaar voor het opnemen en storten van biljetten en munten, muntstortautomaten en een sealbagautomaat voor storten door ondernemers. In de Geldmaatwinkel staan in totaal 10 automaten.
Geldmaatwinkel Binnenhof 61 Winkelcentrum Stadshart Amstelveen Amstelveen
Openingstijden Maandag 09:00 - 21:00 Dinsdag 09:00 - 21:00 Woensdag 09:00 - 21:00 Donderdag 09:00 - 21:00 Vrijdag 09:00 - 21:00 Zaterdag 09:00 - 21:00 Zondag 10:00 - 17:00 12:00 - 17:00