Contactloos geld opnemen
Op alle geldmaten met NFC (Near Field Communication) kan je geld opnemen zonder je bankpas of creditcard in de automaat te steken.
Net als bij veel betaalautomaten in winkels, horeca en supermarkten houd je je telefoon, smartwatch of bankpas bij de lezer om de transactie te starten en te voltooien. Je herkent de NFC-lezer aan het icoontje voor contactloos betalen, op de automaat en op het scherm. Bij de lezer brandt een lampje.
Snel en soepel geld opnemen
Contactloos betalen zorgt voor een snelle transactie en verkleint de kans op storingen. Daarnaast is de automaat toegankelijker. Inmiddels kun je bij veel van onze automaten contactloos geld opnemen. Dit is te zien door een vignet op het scherm en door de verlichting bij de NFC-reader.
Wel hebben alle binnen- en buitenlandse banken verschillende voorwaarden. Check dus voor de zekerheid de mogelijkheden bij je eigen bank.
Veelgestelde vragen
Veel van onze automaten zijn geschikt voor gebruik met een contactloze pas, telefoon of smartwatch (NFC). Het is afhankelijk van je bank of en hoe dit wordt aangeboden.
Het komt voor dat een automaat buiten werking is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is een automaat na een of enkele dagen weer beschikbaar, soms duurt het langer. Op onze locatiewijzer geven we aan of een automaat beschikbaar is.
Meest voorkomende situatie is dat de opnameautomaat leeg is. Geldopnames kennen pieken en dalen. Een piek kan lokaal bijvoorbeeld ontstaan als er een evenement zoals een kermis of braderie is. Landelijk kunnen pieken ontstaan bij feestdagen met veel evenementen (Koningsdag), op momenten dat vakantiegeld, salaris of uitkeringen worden uitbetaald en in periodes/gebieden met veel toerisme. Geldmaat en haar waardetransporteur doen er uiteraard alles aan om de impact van pieken zoveel mogelijk te beperken.
Daarnaast kunnen er redenen zijn waardoor een automaat langdurig buiten gebruik is. Bijvoorbeeld het vervangen van een defect onderdeel of verbouwing van de locatie. Momenteel hebben we te maken met extreem lange levertijden voor sommige onderdelen, waardoor het erg lang kan duren voor een automaat weer in werking is.
Wat kun je zelf doen? Neem bij te verwachten drukte rond feestdagen en evenementen zoveel mogelijk vooraf contant geld op of betaal (contactloos) met bankpas. Stel opname van contant geld uit tot de drukte voorbij is, als dat mogelijk is. Voorkom teleurstelling en check vooraf of een automaat beschikbaar is, via onze locatiewijzer.
Wanneer werkt de automaat weer? Enkele specifieke situaties: Een automaat die leeg is, wordt op basis van reguliere schema's op korte termijn gevuld. Een automaat met een technisch probleem kan langer dan gebruikelijk uit roulatie zijn. Een automaat waar werkzaamheden gepland zijn in of rond de automaat, kan geruime tijd uit roulatie zijn.
Als de geldautomaat aangeeft dat je pas geblokkeerd is, neem dan contact op met je bank. Geldmaat heeft geen inzicht in jouw rekeninggegevens en weet dus niet wat er aan de hand is.