Hoe beleg je in bitcoins?

Cryptocurrencies bestaan al lang, maar de groep die hiermee rijk wil worden, wordt als maar groter. Door de jaren heen is beleggen in met name Bitcoins nou eenmaal populairder geworden. Hoe jij het beste hierin kan beleggen laten we je zien aan de hand van een aantal stappen.

Stap 1: Bedenk of je het veilig genoeg vindt

Ga na in welke munt je wilt beleggen. Weet dat de kans aanwezig is dat je altijd je inleg kwijt kan raken. Gelukkig wordt je hiervoor vaak genoeg gewaarschuwd. De koers is heel flexibel. De ene dag kan er een flinke daling plaatsvinden terwijl de volgende dag er weer juist een enorme stijging is. Je moet leren verliezen en het kunnen accepteren dat het niet altijd kan gaan zoals jij dat wilt.

Stap 2: Bepaal je risico

Denk goed na over hoeveel risico je wilt nemen. Hoeveel geld ben jij bereid eventueel af te staan of te gebruiken om er veel winst mee te maken? Je moet jezelf afvragen hoeveel geld je daadwerkelijk kunt missen en bij welk soort bedragen je er wakker van gaat liggen als je verliest.

Stap 3: Kies een directe of indirecte investering

Je kunt beleggen in cryptomunten zelf (direct), maar ook in afgeleiden zoals termijncontracten of een zogenoemde Exchange Traded Note (indirect).
Dergelijke afgeleide producten hebben als voordeel dat ze net als gewone aandelen via aandelenbeurzen kunnen worden gekocht en verkocht.
Het voordeel van een directe investering dat je de mogelijkheid hebt om je vermogen te spreiden over verschillende munten.

Stap 4: Maak een wallet aan

Je kunt zelf een zogenoemde wallet, een soort virtuele portemonnee, op de blockchain aanmaken om je munten in te bewaren. Je hebt dit nodig om je cryptomunten te ontvangen en uit te geven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alleen jij toegang hebt tot je online wallet. Vertrouw niemand! Zorg er dus voor dat je een zeer sterk wachtwoord hebt en vergeet hem niet, want dan kan je nooit meer bij je geld.

Stap 5: Zorg ervoor dat je op tijd stopt

Ook al is het lastig voor je, maak met jezelf een afspraak over wanneer je wilt stoppen. De meeste mensen zullen zich hier natuurlijk niet aan houden, omdat mensen altijd meer willen als ze wat gewonnen hebben. Het gevolg is vaak dat ze de volgende keer niet zo gelukkig zijn en alles weer verliezen. Zorg er dus voor dat je op tijd stopt en wees tevreden met wat je aan winst boekt.

Dit artikel is een gastpublicatie van beleggen.info.