Drie manieren om in goud te investeren

Bent u van plan te investeren in goud, maar wilt u eerst meer informatie vergaren over de manieren waarop en de potentiële risico’s hiervan? Lees dan snel verder, in dit artikel geven wij namelijk drie mogelijk manieren om te investeren in goud en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Goudstaven en gouden munten

Investeren in fysiek goud is een van de meest gebruikelijke manieren en ook de meest goedkope manieren om in te investeren. Vaak kopen rijke particuliere investeerders grote goudbaren van ongeveer 13 kilo tegen een lage premie ten opzichte van de goudprijs. Echter is dit niet weggelegd voor de meest gangbare particuliere investeerders welke vaker voor een goudstaaf van 1 kilogram kiezen. Nadelen van goudstaven is dat er natuurlijk een risico is op diefstal en dat het minder liquide is dan gouden munten, en niet geschikt is voor kleinere transacties. Hiermee komen we dan ook meteen op de tweede manier, namelijk investeren in gouden munten, deze zijn meer toegankelijker en hebben een lagere stuksprijs. Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden als geld. De grootste nadeel van het kopen van gouden munten is dat je daarbovenop ook nog een premie moet betalen en dat er een groot aantal verschillende soorten munten zijn zoals de Krugerrand en maple leaf.

Gealloceerd goud

Een derde mogelijkheid is om te investeren in gealloceerd goud. Dit wil zeggen dat er één aanbiedende partij is die beschikking heeft tot een goudopslag. Hierbij kunnen klanten investeren in goud en mede-eigenaar worden van een deel van dat goud. Bijvoorbeeld als iemand een paar honderden euro’s investeert, dan zou een paar gram in die kluis op naam van die persoon staan. Het grote nadeel is dat het niet mogelijk is een fysieke uitlevering te krijgen van dat goud, en de zekerheid is hierbij dus ook niet aanwezig. Daarnaast is er jaarlijkse opslagkosten, verzekeringskosten en handelingen, dus is het in principe duurder dan zelf goudstaven of munten te kopen. Het enige voordeel is dat je je niet zorgen moet te maken over de opslag van het goud.