Beleggen in 2017: tips en valkuilen

2017 zal zonder meer een interessant jaar worden voor beleggers. Factoren die in 2017 mede bepalend zullen zijn voor de koersen zijn onder andere de verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland, het verloop van de Brexit, een eventueel rentebesluit van de FED en de onvoorspelbaarheid van Donald Trump.

Aandelen in 2017

Door de extreem lage spaarrentes is het aantrekkelijk geworden om zelf te gaan beleggen met spaargeld. In 2016 kon men hiermee over het algemeen goed verdienen, mits de beleggingen zorgvuldig ingevuld werden. De AEX bijvoorbeeld is in 2016 met ruim 10% gestegen. Beleggers die voor een lange termijn aandelen AEX hebben gekocht in 2016 hebben hierdoor een zeer aantrekkelijk rendement behaald. Hoewel de AEX in de eerste maand van 2017 nauwelijks is gestegen, wordt door verschillende analisten verwacht dat de AEX in 2017 toch ongeveer 5% hoger zal gaan uitkomen dan eind 2016. Daarnaast zijn ook aandelen uit de VS in trek door de maatregelen die Trump heeft aangekondigd om de Amerikaanse economie te versterken. Zo brak de Dow Jones eerder dit jaar de magische grens van 20.000 punten.

Obligaties in 2017

Obligaties zijn ook in 2017 geen aanrader. De meest belangrijke reden hiervoor: de lage rente. Hoewel in 2017 de rentes waarschijnlijk licht zullen gaan stijgen, kan bijna met zekerheid worden gesteld dat je ook in 2017 van obligaties niet rijk zult worden.

Beleggingsplatformen in 2017

Je geld laten beleggen is natuurlijk mogelijk. Maar steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen ervoor zelf te gaan beleggen. Dit komt vooral door de opkomst van verschillende online brokers die het via overzichtelijke en gemakkelijk te gebruiken software mogelijk maken om ook zelf te gaan beleggen. Let er wel op dat veel van deze brokers een hefboomproduct aanbieden. Dit houdt in dat het bedrag dat je investeert in een aandeel met een x aantal keren wordt verhoogd. Een voordeel hiervan is dat je een grotere winst boekt bij koersstijgingen, maar de keerzijde is dat het geld ook snel weer wegvloeit bij een eventuele koersdaling. Het is sinds kort bij enkele brokers wel mogelijk de hefboom zelf in te stellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website